den Braber, Antonius Johannes (Toon)
GeslachtMan
Leeftijd 55
Geboren vr 28 mrt 1890 te Oudenbosch
Overleden wo 23 mei 1945 te Leiden
Begraven za 26 mei 1945 te Leiden
 
Vader Braber, Adrianus den (Ariaan)
Moeder Sep, Maria (Mie)
 
Zus Braber, Johanna Cornelia den (Anna) (2)
Huwelijk ma 28 jun 1915 te Oudenbosch
metLips, Stoffelina (Lien)
  
Notities:
-Relatie Toon is arbeider, steigerbouwer, betontimmerman en klein-aannemer geweest. De eerste tien jaar van hun huwelijk woonden Toon en Lien in Oudenbosch. In 1917 was Toon betrokken bij smokkel en dit diende bij de Rechtbank van Breda.

(uit de Oudenbosche Courant, zondag 4 november 1923)
"Brand.
Hedenmiddag brak brand uit bij A. den Braber in het Oudland. Den Braber was zelf naar de fabriek, terwijl zijne vrouw even om een boodschap in de buurt was. Vrouw de Rooij van Dongen bemerkte gelukkig heel spoedig wat er gaande was en zonder om haar eigen levensbehoud te denken, ging zij de brandende woning binnen en had het geluk twee kinderen te redden.
Hulde aan het kordate optreden dezer vrouw! Zoo goed als alle inboedel, alsmede twee varkens en den schuurvoorraad werden een prooi der vlammen.
Onze stoomspuit, moest expres komen, van de in het Oudland gestationeerde handspuit zagen we niets, waaraan de omwonenden dankten dat zij gespaard beleven. Huis en inboedel zijn verzekerd bij den Boerenbond alhier.
Alvorens het bericht over dezen brand te eindigen, moet ons toch iets van ’t hart, dat we liever hadden gezwegen. In ’t belang van de goede zaak echter mogen we dat niet doen en daarom:
Hoe kan men dat toch zeggen: Voor een arme mensch hebben ze niets over.
Zeker, we geven toe, de stoomspuit kwam te laat maar aan wien de schuld?
Hier werd onze Opperbrandspuitmeester de heer J. van Aken gewaarschuwd door een boerenjongen te paard?... neen per fiets!! terwijl tientallen paarden in de buurt op het veld werkzaam zijn. Gelukkig had onze "Opper" juist een paard thuis, wat Z.Ed. er geheel aan, opofferde. Onderweg werd door hem een paar gerequireerd. Mogen wij even vragen: Is de beschuldiging gegrond? Onze Opperbrandmeester heeft er een van zijn paarden voor over gehad om zoo spoedig mogelijk bij den brand te zijn. De boeren uit de buurt konden geen paard missen. Aan wie dus de schuld dat de stoomspuit zoolang wegbleef? Neen, voor alles hulde aan onzen Opperbrandmeester, die door deze daad zich geheel heeft doen kennen als een man van plicht, als een man, die ook in nood erbij is om alles bij te zetten om den noodlijdenden te hulp te komen. Dat heeft onze Opperbrandmeester niet heden, maar steeds bewezen. Aan hem en ook aan onze brandweer, hulde !!"

Daarom kocht Toon in 1924 van zijn schoonmoeder Johanna van Gastel, die net hertrouwd was met Hendrikus van Zundert, een huis in de Kleine Zilverenhoek aan de Oudlandweg. Na het grotendeels gesloopt en opnieuw opgebouwd te hebben, verkocht hij het twee jaar later aan Nil Oomen. Toon trok vervolgens met zijn gezin voor korte tijd naar Bergen aan de Maas (Limburg) en vandaar naar Leiden, waar hij zich definitief vestigde. Zij kregen tien kinderen en adopteerden nog een meisje. Toon heeft o.a. nog gewerkt aan de aanleg van de afsluitdijk. Vlak na de bevrijding is Toon gestorven.

Lien hertrouwde in 1948 met Bernardus van Eeken. Haar zoon Ton trouwde 3 jaar later met zijn halfzuster Corrie. Na de dood van haar 2e man in 1965 hertrouwde zij met Martin Kaczor maar dat liep uit op een scheiding. Lien ging na de scheiding van Martin Kaczor (1975) bij haar ongehuwde dochter Annie in Antwerpen wonen. Annie was ziekelijk en Lien heeft haar dochter tot de dood in 1977 verzorgd. Na het overlijden van Annie bleef ze in Antwerpen wonen, drie hoog! in een oud huis, tot ze daar in 1981 op bijna 90-jarige leeftijd overleed. Lien was tot op hoge leeftijd zeer fit; op 87-jarige leeftijd heeft ze nog alleen een bezoek gebracht aan haar kleinkinderen Regina en Elisabeth den Braber in Freilassing, Beieren (D).

(Zij is later getrouwd te Haarlem op 5 mei 1948 met Bernardus van Eeken, opperman, geboren te Santpoort (NH) op 16 juli 1894, overleden te Haarlem op 9 augustus 1965, zoon van Stephanus van Eeken en Kniertje Jansen. (Hij is eerder getrouwd te Haarlem op 23 mei 1917 met Clazina Catharina Schreinders, geboren te Haarlem op 14 september 1896, overleden aldaar op 10 juni 1943.) Zij is later getrouwd te Haarlem op 20 oktober 1967 met (en gescheiden te Haarlem op 7 februari 1975 van) Martin Ferdinand "Martin" Kaczor, brood- en koekbakker te Schellinkhout, geboren te den Helder op 17 januari 1888, overleden te Alkmaar (NH) op 18 juli 1984, zoon van Ferdinand Friedrich Kaczor en Anke Visman. (Hij is eerder getrouwd te Grootebroek op 30 januari 1912 met Neeltje Smit, geboren te Grootebroek op 22 maart 1882, overleden te Heemstede op 21 maart 1966, dochter van Jacob Smit en Geertje Buisman.))
Bronnen:
-Geboortehttp://www.den-braber.nl
-Overlijdenhttp://www.den-braber.nl
-Begrafenishttp://www.den-braber.nl
-Huwelijk http://www.den-braber.nl

Referentie 1070918047
Datum 05-03-2005